Cea mai scumpa autostrada din lume

0

Daca va ganditi ca numai in Romania autostrazile au niste preturi astronomice, ei bine, recodul nostru intern este batut de Rusia, ce detine oficial cea mai scumpa autostrada din lume. Diferenta dintre autostrazile romanesti si aceasta, insa, este faptul ca cea din urma strabate un drum extrem de dificil, printr-un tunel forat special in munte ce a necesitat tehnologii de ultima ora.

Road Sochi

Intreaga constructie ce valoreaza 9 miliarde de dolari si a durat 5 ani, are numai 40 de kilometri si leaga zona de coasta de la Soci (locul unde se desfasoara Jocurile Olimpice 2014) de tinuturile montane Krasnaya Polyana ce sunt situate la 600 de metri inaltime. Exact inaltimea muntilor dar si roca din care ei sunt facuti reprezinta si motivul principal pentru care pretul a fost atat de ridicat.

Tunelurile facute aici au fost o adevarata provocare pentru ingineri datorita muntilor tineri formati dintr-o roca faramicioasa, greu de lucrat, ce alcatuiestec zona Krasnaya Polyana. Din totalul de 40 de kilometri, 30 sunt forati in munte cu ajutorul unor metode de ultima generatie, ce au reusit sa previna prabusirea muntelui, reusita echipei ce a lucrat fiind incadrata la minuni ale tehnicii moderne. La acest proiect au participat ingineri italieni, spanioli si elvetieni si scopul lor a fost acela de a gasi o metoda de a reduce 30 de minute durata transportului Soci- Krasnaya Polyana.

Cum era de asteptat, investigatiile deja au incept si tinta lor este chiar presedintele Vladimir Putin. Atata costul autostrazii de la Soci cat si investitiile ce ating 50 de miliarde de dolari folositi pentru organizarea Jocurilor Olimpice parand autoritatilor ruse nejustificate. Pretul autostrazii in valoare de 9 miliarde de dolari cum spuneam, a condus deja si la aparitia glumelor ce spun ca daca era acoperita cu caviar, nu cu asfalt, investitorii ar fi reusit sa faca o economie.

Write a comment