Cea mai veche melodie din lume

0

Orice pe aceasta lume ar un inceput si nu depinde decat de cercetatorii pasionati, sa descopere, in orice domeniu, acest inceput al lucrurilor si sa il faca public spre incantarea tuturor si scrierea istoriei. Si in cazul muzicii lucrurile stau la fel, pana la compozitiile marilor muzicieni, trebuind sa existe un punct de inceput, o incercare de creatie a unor sunete care sa aduca a ceva melodios, placut urechilor si sufletului.

Acest punct de inceput al muzicii s-a descoperit in anii 1950, in Siria, satul Ugarit. Piesa muzicala gasita, are o vechime de 3400 de ani si este inscriptionata in totalitate pe o tablita de argila. Dupa indelungate studii ale specialistilor in domeniu, studii care s-au finalizat abia de curand s-a constatat ca piesa muzicala nu este doar o simpla incercare de a face muzica, ci una cat se poate de complexa, avand in vedere ca tot ceea ce este trecut pe tablita demonstreaza o teorie muzicala avansata si chiar existenta unei game de sapte tonuri (o gama diatonica), alta insa decat cea cunoscuta in zilele de astazi.

Daca sunteti curiosi o puteti asculta aici, si cu toate ca este departe de ceea ce oamenii prefera acum in materie de muzica, aceasta compozitie este una demna de toata aprecierea, avand in vedere complexitatea ei si nu in ultimul rand vechimea. Mai mult decat atat, piesa reprezinta un imn ce, in momentul descoperirii era insotit si de un text inscriptionat pe tablita de argila, reprezentand versurile care vorbesc despre plangerile unei femei catre zei pentru a putea deveni mama.

Write a comment