Daca nu cadea Ceausescu

0

Citeam un articol de-al lui Cristian Tudor Popescu, in Gandul, in care propune o lista foarte interesanta de filme in numele muncii, al socialismului si al conducatorului, care urmau sa fie realizate in 1990. Mie ideea mi-a placut destul de mult. Si daca tot imi place ideea de ce sa nu-mi zic si eu parerea, mai ales ca tema asta e destul de discutata. Ce cred eu despre oamenii care spun ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu este ca au prioritati diferite fata de mine. Si e o chestiune destul de interesanta, mai interesanta, de fapt, decat ideea ca eu vorbesc despre cum era mai bine, in comunism sau in postcomunism.

Nicolae Ceausescu

Comunism
Ce avea comunismul? Ei bine, se vehiculeaza ca standardul de viata era mai ridicat. Oamenii aveau loc de munca asigurat, salariu decent, deci viata decenta, totul se intampla in tara, aici, la nivel cel mult national, dar rezonabil. Traiau bine, nu erau asa multi saraci, dar nici asa putini bogati si, cei care erau, nu aveau averi asa mari. Era siguranta. Nu-ti era frica sa mergi noaptea pe strada, sau sa ai ceva de valoare la tine. Nu erau asa multe vicii si nici asa multe tentatii fara vreo baza. Viata era mai pitoreasca. Asa, cam asta ar fi de bine. Dar ce a avut rau comunismul? Nu exista libertate si cred ca e fara sens sa incepem sa discutam despre motivele pentru care nu exista libertate. Propaganda, alta chestie rea. Vami inchise, alta chestie rea. Zero opinie. Ura de clasa, politie politica, securitate, toate astea-s dezavantaje ale comunismului. Daca va mai vin in minte, o contribusie acestui articol ar fi de toti apreciata.

Postcomunism
Ce-avem acum este dumnezeul dumnezilor pe pamant. Am scris la randuri de pamflet, arogante sia lte bazaconii despre situatia actuala de mi s-a acrit. La un moment dat te plictisesti si de scris, ti se face scarba, pur si simplu si gata. Nu mai suporti. Astepti plecarea. Si uite asta e un lucru bun, azi. Exista libertate. Nu poti sa-l injuri pe Iohannis cel frumos, destept si popular printre ceilalti conducatori de stat, dar poti face misto de el, chiar si pe un blog, ceea ce pentru mine conteaza enorm, pentru ca eu asta fac: imi zic parerea, despre orice, chiar si despre conducatorii politici. Asta e cel mai mare avantaj al acestei perioade: libertatea. Dar marele dezavantaj al acestui mare avantaj e ca e singur, singurel, forever alone intr-o lume de trolli. Avem mizerie, jignire, nesimtire, saracie, prostie inimaginabila, greata, minciuna. Dar avem libertate! Nu tine de foame, asta e problema.

Acum, depinde de natura omului. Tii mai mult la stomac sau tii mai mult la inima. Ca nu este vorba de creier, ci de inima, in ceea ce priveste libertatea. Nici pe vremea lui Ceausescu nu o ducea toata lumea bine, nici pe vremea jigodiilor nu o duce toata lumea prost. Cred ca depinde de cat de mare e pretul pe care-l punem pe libertate, daca acesta exista.

Write a comment