Cum sa economisesti apa in baie

0

Consumam zilnic foarte multa apa in activitatile noastre cotidiene, insa mare parte din aceasta cantitate se considera risipa, acest comportament fiind recunoscut in 1993 cand s-a stabilit data de 22 martie pentru Ziua Mondiala a Apei. Pe langa bucatarie, baia e unul din locurile in care folosim mai multa apa decat ar fi necesar, insa vom sugera in continuare cateva metode prin care timpul petrecut in baie va fi folosit mai eficient si mai economicos.

Economisire apa

Cand dam drumul la robinet la apa calda, pentru cateva secunde va curge intotdeauna apa rece, pana cand ajunge pe conducta apa calda de la centrala. Putem profita de acest lucru utilizand o galeata pentru colectarea acestei ape care altfel s-ar fi irosit pe canalizare, ca apoi sa folosim apa colectata pentru toaleta ca alternativa la trasul apei. Parele de dus sunt foarte variate, de la diverse dimensiuni la multiple setari de debit si intensitate. E recomandat sa cumparam o para de dus cu debit mic si suprafata mare, chiar daca e ceva mai scumpa. In timp se va recupera rapid investitia din economisirea apei.

Astfel de pare pot folosi pana la jumatate din cantitatea de apa pe care o foloseste o para normala. Aici intra si un obiect sanitar ceva mai nonconformist pentru noi, bideul. Electric sau nonelectric, realitatea e ca bideul economiseste apa datorita capului de dus foarte mic, necesar pentru formarea presiunii si a unui jet puternic.

Va trebui sa evitam sa ne pierdem in ganduri sub dus. Timpul trece repede in astfel de situatii, mai ales daca nu avem o programare stabilita in prealabil care sa ne forteze sa ne spalam repede. In astfel de siuatii putem duce un radio, telefonul sau o boxa portabila in baie, si sa intuim timpul petrecut dupa numarul de piese care au cantat. Sau, varianta pe care o folosesc eu, un ceas de mana de calitate rezistent la apa. Imi impart dusul in sectiuni de 5-10 minute si incerc sa ma incadrez in ele.

Un alt aspect daunator cu care suntem multi obisnuiti e sa lasam apa sa curga apa inutil. Spre exemplu, nu avem nevoie ca apa sa curga in timp ce ne periem pe dinti. Economisim foarte mult daca dam drumul la apa abia dupa ce am terminat perierea, pentru clatirea gurii.

Intre bai si dusuri, ar trebui intotdeauna sa alegem dusurile, iar baile sa le pastram pentru ocazii speciale sau zile foarte grele, cand chiar simtim nevoia sa ne relaxam. Un dus rapid de 10 minute foloseste jumatate din apa care ar umple o cada de baie. In plus, e si mai igienic.

Chiar daca poate parea dificil la inceput, ne putem obisnui, mai ales dupa ce resimtim beneficiile acestor metode.

Write a comment