Semnificatia decoratiunilor de Craciun

0

Luna Decembrie a inceput si odata cu ea magia sarbatorilor de iarna a inceput sa isi faca timid aparitia. Au inceput sa apara targurile cu produse traditionale, explozitiile de cadouri pentru Craciun si atat pe strada cat si in case decoratiunile de Craciun au fost scoase de la naftalina si expuse pentru a crea o atmosfera de basm.

Craciun fericit

Desi aveti an de an parte de ele, cu siguranta nu cunoasteti semnificatia fiecarei decoratiuni sau obicei in parte specific acestei sarbatori. Iata asadar ce semnificatie au, de unde, si de ce au fost incuse in traditie:

Bradul. Se impodobeste impreuna cu familie fapt ceea ce semnifica bucurie si intelegere in sanul acesteia dar si trainicie si sanatate pentru cei ce il impodobesc. El mai simbolizeaza si elementul magic al Craciunului care il atrage pe Mos, acesta nevenind sa lase cadouri in casele in care nu exista un brad impodobit.

Steluta din brad. Cum Magii au fost condusi de catre o stea spre locul in care Iisus se nascuse, se spune ca stelele conduc catre locuri speciale. In multe culturi stele sunt venerate si considerate semne aducatoare de noroc  si relaizari. Avand o steluta in varful bradului se spune ca atrageti aceste lucruri bune in caminul dumneavoastra.

Coronita. Fiind facuta din brad, ce este vesnic verde se spune ca agatata de usa, pe exterior invita in casa spiritele bune ale padurii ce va aduc sanatate si noroc.

Vascul. Deoarece se considera ca poseda puteri tamaduitoare acesta este adus in casa si inclus in decorul de sarbatoare, aducand sanatate si tamaduirea tuturor bolilor. Deasemenea el este considerat si o planta a pacii si armoniei.

Lumanarile. Acestea se aprind in perioada Craciunului si simbolizeaza reinnoirea vietii, purtiate, speranta si gasirea unui drum bun in viata.

Renii lui Mos Craciun. Animale specifice zonei in care se presupune ca locuieste Mosul, renii sunt ajutorul sau pentru ca el sa poata ajunge intr-o singura noapte cu daruri in casele din toata lumea.

Mos Craciun. Sunt multe legende despre acest batran darnic ce locuieste in Laponia. Indiferent pe care alegeti sa o credeti, cert este ca Mosul este personajul mitic al Craciunului ce rasplateste pe toata lumea cu cadouri creand o stare de bucurie si multumire unica.

Colindele. Fete si baieti de-o potriva merg in seara de Ajun sa ureze. Urarile lor se adeveresc si sunt aducatoare de bine, liniste  si noroc, motiv pentru care, drept raspalata ei sunt recompensati cu nuci ce simbolizeaza belsug si longevitate, mere ce simbolizeaza bunastrare si alte bunatati.

Write a comment