Identificarea zonelor de risc prin scanare 3D

0

In ultimii ani am auzit tot mai des discutandu-se despre inundatii si pagube, de zone cu risc major de inundatii. Zonele cu risc de inundatii sunt amplasate, de regula, in mediul rural, acolo unde avem si rauri care la un moment dat ies din matca si provoaca inundatii. Dar cum ajunge o zona sa fie inundabila? Inundatiile pot sa apara datorita unor lucrari executate in zona respectiva, din cauza unor probleme cu albia raurilor, apelor care trec prin zona. Fenomenele meteo extreme aparute in zonele de munte pot duce foarte usor la inundatii.

De la ploi abundente si vijelii, la topirea rapida a zapezilor ca urmare a incalzirii accentuate intr-o perioada scurta de timp, toate duc la inundatii. Dar ca sa putem discuta despre o zona inundabila aceasta trebuie sa aiba si o pozitie atipica. De exemplu, asezarile rurale situate intr-o zona unde apa de la inundatii poate sa se „stranga” foarte usor si nu mai are cum sa treaca mai departe. In general zonele inundabile apar din cauza interventiilor omului asupra naturii, de la taieri de copaci pana la neingrijirea albiilor raurilor, apelor din zonele de risc, constructia in continuare de locuinte in zone inundabile deja stiute sau evitarea relocarii oamenilor.

Identificarea zonelor inundabile a devenit mult mai simpla de cand a aparut scanarea 3D. Cu ajutorul unor drone cu echipamente de ultima generatie si a unui 3d laserscanner se pot colecta si analiza in timp real date despre orice fel de zona cu risc de inundatii. De la studii asupra terenului sau a albiei apelor din zona, pana la depistarea unor potentiale probleme legate de intreaga zona afectata de inundatii permanente, pe toate le putem realiza prin intermediul dronelor performante. Cartografierea aeriana cu drone e precisa, datele obtinute au acuratete mare, modelarea 3D digitala este extrem de utila pentru analize si studii viitoare si luarea unor decizii corecte si rapide legate de astfel de zone.

In astfel de cazuri e nevoie de cartografiere utilitara topografica si chiar subterana, atat pentru terenuri rurale, cat si pentru zone de teren unde riscul de indundatii este crescut in permanenta. Norul de puncte 3D rezultat in urma cartografierii poate fi analizat, se vor livra si planuri 2D si elevatii, modele 3D sau imagini de inalta rezolutie.
De ce e recomandata scanarea 3D cu drone a zonelor cu risc de inundatii? Pentru ca se pot face analize hidrografice si morfometrice, se monitorizeaza evolutia excavarilor si se genereaza profile transversale pe rauri sau lacuri care ar putea produce inundatii grave.

Si poate cel mai important motiv: se monitorizeaza depunerile de aluviuni, colmatarile lacurilor si ale raurilor. Astfel se creeaza harti de risc la inundatii precise, corecte, evaluarile ulterioare fiind mult mai simple. Plus ca poti monitoriza si scana 3D zone unde nu ai fi putut sa ai acces, iei decizii bazate pe date concrete si precise de fiecare data si stii exact care sunt cauzele inundarii lor, vezi cum evolueaza zona respectiva si ce se poate face pentru prevenirea unor inundari viitoare.

Sursa foto: Topo Live Engineering

Comments are closed.