Mitul Arca lui Noe cvasi rezolvat

0

De data aceasta este vorba despre cercetatorii de la Universitatea Leicester, care au studiat indeaproape mitul referitor la Arca lui Noe ce, conform povestilor Bibliei, a plutit in vremea potopului avand la bord toate speciile de animale si o dimensiune incredibila de mare (aproximativ 158x26x15 metri).

Noahs-ark

Conform povestii Dumnezeu a dorit distrugerea lumii create din cauza existentei raului, iertandu-l numai pe patriarhul Noe, familia sa si cate un cuplu din fiecare animal de pe pemant, urmand ca mai apoi ei sa fie singurii supravietuitori ai potopului responsabili de repopularea pamantului. Noe a primit porunca sa isi construiasa arca din lemn de gofer (asemanator cu salcamul si chiparosul se deduce din traduceri) si sa il dea cu zmoala pe ambele fete aceasta fiind solutia ca imensa arca sa poata pluti cu incarcatura pe care urma sa o aiba.

Studentii de la Leicester au avut ca punct de pornire al calculelor cartea Potopul din Geneza al lui John C. Whitcomb si Henry M. Morris conform careia numarul animalelor necesare pe arca pentru a repopula planeta era de 35.000 dar si analiza biologului Ernst Mayr conform caruia numarul animalelor de pe arca era in jur de 17.600 deoarece cam atatea animale ar fi existat atunci. Calculele s-au demonstrat si fi greoaie pentru a determina masa si volumul pe care arca il avea, deoarece masura din Biblie este cotul, o masura nestandartizata, fara o valoare unanim acceptata. Deasemenea nici densitatea lemnului de gofer nu se cunoaste, materialul fiind unul necunoscut pana in prezent doar asemanator altor materiale din jur.

Calculand cu aproximatie dimensiunile, volumul, suprafata, materialul navei cat si masa totala a animalelor prezente pe Arca lui Noe dupa estimarile altor cercetatori din trecut conform careia dimensiunea medie a vietuitoarelor de pe arca era egala cu cea a unei oi, concluzia a fost urmatoarea: Arca putea sustine aproximativ 2,15 milioane de ovine fara a se scufunda, fapt ce face fizic, posibila gazduirea tuturor speciilor de animale necesare repopularii pamantului.

Problema ramane insa cea a estimarilor dimensiunilor si a calculelor inexacte ce, daca sunt chiar si putin eronate (si realmente Arca in loc de 158 avea numai 133 de metri lungime) Arca lui Noe nu ar mai fi putut pluti cu o asemenea incarcatura la bord. Chiar daca exista multi sceptici ce, fie nu cred in existenta unui potop de asemenea dimensiuni biblice, fie neaga faptul ca Arca lui Noe si chiar el insusi ar fi existat vreodata, pentru cei ce cred si aveau nevoie doar de o confirmare, teoretic, Arca avand la bord un cuplu din toate animalele existente si familia lui Noe ar fi putut trece cu bine de potop.

Write a comment