Obiectiv foto din lemn

0

De cand urmaresc si citesc despre acest domeniu (fotografia) am vazut suficiente exemple de creativitate insa niciodata nu am vazut un obiectiv foto din lemn! Si recunosc ca am fost foarte uimit si incantat de munca lui René Smets din Lummen, Belgia. Nu pot spune ce anume l-a impins sau de unde s-a inspirat pentru acest lucru, insa pot sa va spun ca, René Smets posteaza pe pagina lui de facebook un desen care reprezinta o schita a unui proiect pe care si l-a propus pentru iarna ce urma. Un obiectiv din lemn!

Obiectiv lemn

Pentru acest proiect, el a folosit doua bucati de lemn, Taxus si Buxus, lemn care era uscat si fara crapaturi si pe deasupra vechi de aproximativ 20 de ani. René Smets spune ca Buxus-ul este foarte fin si dur in acelasi timp, iar pentru prelucrarea Taxusului, a fost nevoit sa poarte o masca deoarece este un lemn toxic.

Urmatorul pas a fost sa dea forma lemnului, in pozele ce urmeaza se poate vedea fiecare etapa de prelucrare. De la slefuire pana la piesele componente! Cea mai dificila parte a acestui proiect a fost sa faca baioneta de prindere a obiectivului de placa. Placa pe care vine asezat acest obiectiv fiind dintr-un alt tip de lemn. Practic el trebuia sa lege montura obiectivului de acea placa de lemn prin cei trei dinti. Nu pot decat sa-mi imaginez dedicatia, rabdarea si priceperea lui René in a sculpta acel lemn!

O data terminate componentele obiectivului René Smets trebuie sa le asambleze. In fotografia de jos se pot vedea, corpul obiectivului, capacul obiectivului, lentilele de sticla ce aveau sa fie folosite si diafragma metalica. „Nu cred ca au fost construite vreodata obiective din lemn cu diafragma dubla” spune René Smets.

Neavand un aparat pentru acest obiectiv, René Smets a legat placa ce sustinea obiectivul (cu banda autoadeziva) de aparatul sau, un Plaubel ce foloseste placi de 13×18. Nu pot in incheiere decat sa raman cu gura cascata si sa multumesc lui René Smets pentru timpul pe care mi l-a acordat si pentru permisiunea de a folosi pozele sale in acest articol! Pana astazi René Smets a mai avut doua proiecte incheiate cu succes. O camera foto Wolcott din lemn si un obiectiv Heliar, tot din lemn!

Write a comment