Sistemul de aparare Patriot, ce este si de ce avem nevoie de el

0

Statul nostru urmeaza in perioada urmatoare sa achizitioneze un nou sistem de aparare antiaerian denumit Patriot. Pana la sfarsitul acestui an, Romania va semna contractul cu Statele Unite prin care vom achizitiona unul dintre cele mai performante si eficiente sisteme de aparare impotriva amenintarilor aeriene. Pana la jumatatea lunii decembrie va trebui sa platim prima transa in valoare de 910 milioane de dolari. Dar de ce a decis Ministerul Apararii Nationale ca acest sistem ultraperformant este vital pentru tara noastra?

F16 vs Patriot

Chiar avem nevoie sa platim peste un miliard de dolari pentru rachetele Patriot cand Romania are nevoie de spitale si scoli care sa nu se prabuseasca peste elevi? In lumina evenimentelor care au avut loc in Crimeea, atunci cand peninsula a fost anexata de Rusia printr-o metoda noua de razboi, Europa de Est a inceput sa cumpere din ce in ce mai multa tehnica militara de la americani.

Polonia a inceput o adevarata cursa a inarmarii in ultimii ani, achizitionand tancuri, sisteme de aparare antiaeriene si tehnica militara diversa. Avand in vedere ca Romania este unul dintre statele cele mai vulnerabile impotriva unui posibil atac armat din partea Rusiei si luand in calcul si relatiile diplomatice pe care le avem cu gigantul din est, M.A.P.N. a decis ca un pas inteligent ar fi achizitionarea de tehnica militara care sa modernizeze parcul de vehicule ale armatei.

Sistemul antiaerian Patriot este in esenta o achizitie foarte inteligenta datorita abilitatilor de care acesta dispune. O racheta Patriot poate distruge in aer o racheta inamica de la o distanta de 80.5 km chiar daca aceasta zboara cu o viteza de peste 5 Mach (de 5 ori viteza sunetului). Patriot a fost conceputa initial pentru a dobori avioane inamice, dar cu ajutorul ultimelor imbunatatiri aceasta poate sa inlature orice amenintare aeriana indiferent ca este vorba de o racheta intercontinental balistica sau un bombardier.

Folosindu-se de radar, Patriot identifica tintele si le fixeaza fara a fi nevoie de interventia umana pentru tintirea propriu zisa a rachetelor. Una dintre principalele calitati ale rachetelor lansate de Patriot este insasi faptul ca acestea pot atinge viteze supersonice imediat dupa lansare. La o secunda dupa ce acestea ies din tubul in care sunt depozitate, motoarele principale intra in functiune, propulsand racheta instant catre tinta.

Dotarea parcului de vehicule militare cu noile sisteme antiaeriene Patriot reprezinta una dintre cele mai inteligente miscari pe care M.A.P.N. putea sa le faca avand in vedere situatia geopolitica actuala. Acestea, impreuna cu avioanele F-16 reprezinta primii pasi catre modernizarea armatei romane si apararea statului nostru impotriva atacurilor straine.

Write a comment