Pisica lui Schrodinger

0

In experimentul clasic al fizicii cuantice (pisica-vie si pisica-moarta), pisica lui Schrodinger, se intampla urmatorul paradox: o pisica este inchisa intr-o camera din otel, impreuna cu urmatorul dispozitiv (care trebuie sa fie ferit de interactiunea directa cu pisica): intr-un detector Geiger-Muller se afla o cantitate mica de material radioactiv, atat de mica incat, in decurs de o ora, doar un singur atom probabil se va dezintegra, sau cu egala probabilitate, poate niciunul; daca totusi se intampla, detectorul Geiger va genera un semnal si prin intermediul unui releu elibereaza un ciocan care sparge o mica fiola de cianura.

Schrodingen

Daca lasam nesupravegheat intregul sistem timp de o ora, putem spune ca pisica traieste inca daca in acest timp niciun atom nu s-a dezintegrat. Astfel, viata sau moartea unei pisici aflate intr-o cutie inchisa depinde de starea unei particule subatomice. Universul trebuie sa aleaga daca pisica va trai sau va muri; universul va alege ambele optiuni, creand un alt univers: unul in care pisica e vie si altul in care pisica e moarta.

Atat starea pisica-vie cat si cea pisica-moarta continua sa existe, dar ele sunt separate una de alta. Cu alte cuvinte, cand cutia este deschisa, acea parte a universului continand observatorul si pisica este rupta in doua universuri, unul continand un observator privind intr-o cutie in care se afla o pisica moarta, altul continand un observator privind intr-o cutie in care se afla o pisica vie.

Write a comment