Reparatii laptop la nivel de placa de baza

0

Unul din cele mai grave lucruri care se poate intampla cu laptopul dumneavoastra este sa pice placa de baza. In cazul in care placa de baza este defecta si nu se poate repara adesea va puteti gandi direct la cumpararea unui laptop nou, mai ales daca vorbim despre un model recent. Asta pentru ca placile de baza reprezinta cea mai valoroasa componenta dintr-un laptop. Uitati-va peste lista de preturi a unui centru de reparatii laptop sau a unui magazin de piese si imediat veti vedea ca motherboard-urile sunt cele mai costisitoare componente.

Enter

Totusi, inainte de a lua o decizie clara, va recomandam sa veniti la reparatii laptop pentru a evalua temeinic defectul produs la nivelul placii de baza. Pentru ca cel mai probabil acestea vor fi optiunile: cumpararea unui laptop nou; reparatia placii de baza; inlocuirea placii de baza.

Care sunt simptomele unei placi de baza defecte?
Sunt unele din cele mai evidente. Pur si simplu porniti laptopul si pe ecran nu apare nimic. Ventilatorul pare sa se invarta. Ecranul se poate inchide complet. Hard diskul nu functioneaza sustinut timp de 10-15 secunde. Functiile initiale de pornire apar ca lumina indicativa, ventilator si sunet de hard disk, dar dupa un timp dispar, cam in 3-5 minute. Si acesta este un simptom comun al placilor de baza defecte. Se poate intampla de asemnea sa auzit un sunet de inalta tensiune atunci cand apasati butonul de pornire. In fine, daca porniti laptopul observati ca nu se intampla nimic, nu raspunde la comenzi.

Care sunt cauzele defectelor de pe placa de baza?
Este foarte interesant sa cunoasteti aceste cauze pentru a preintampina defectarea placii de baza. Sunt lucruri pe care le faceti din rutina si care pot afecta serios placa de baza. Sincer exista numeroase motive care pot sta la baza defectarii placii de baza. Dar cateva puncte comune sunt urmatoarele:
– fluctuatii electrice si de tensiune
– particule de praf, fum; cat de vechi este laptopul
– defectiune a ventilatorului care cauzeaza adesea probleme de incalzire
– accidente sau daune fizice, cum ar fi varsarea unei cesti de cafea pe tastatura. Picaturile se infiltreaza, ajung pe circuitele de pe placa de baza si corodeaza din cauza zaharului. Dar orice lichid este amenintator pentru placa de baza, inclusiv apa

Aceste simptome trebuie verificate cu atentie, pentru ca in practica exista exceptii. Nu va grabiti sa inlocuiti o placa de baza pana cand nu stiti sigur ca aceasta este cauza problemei laptopului. Iata doar cateva exceptii:

– ecranul negru poate indica o posibila problema cu backlight-ul. Intre balamale exista un buton care actioneaza un comutator pornit – oprit pentru iluminarea din spate a laptopului. Aceste butoane se deconecteaza automat atunci cand capacul se inchide. Cu toate acestea, se poate intampla sa se blocheze. Prin urmare, trageti mai intai capacul laptopului inainte si inapoi, gasiti comutatorul si atingeti-l incet. Daca acest lucru nu functioneaza, este posibil sa aveti nevoie de reparatii laptop la nivel de placa de baza
– daca laptopul porneste pentru cateva secunde, dupa care se inchide, ar putea fi din cauza epuizarii bateriei. Mai intai trebuie sa-l conectati la priza si apoi sa incercati sa-l porniti. De asemenea, verificati cablurile de conectare. Daca totul este in regula, luati in considerare ca si alimentatorul ar putea fi defect. Daca nici acesta nu este motivul, atunci cel mai probabil defectiunea este pe placa de baza si trebuie sa mergeti in centrul de reparatii laptop
– adesea, re-setarea RAM si CMOS sau actualizarea BIOS-ului ar putea sa salveze repararea placii de baza

Sfat: daca nu sunteti expert in hardware laptop, dar stiti ca placa de baza a picat, atunci adresati-va unui centrul de reparatii laptop. Onlaptop are experienta vasta in reparatii placi de baza si ofera garantie pentru orice service.

Reballing laptop pentru reparatii placi de baza si cipuri video
Cea mai comuna metoda de reparatie a placii de baza care s-a defectat din cauza dezlipirii cipului video, este prin procedeul denumit reballing. Iata mai exact cateva situatii cand ar putea fi nevoie de o astfel de interventie pe placa de baza.

– observati ca notebook-ului porneste insa pe ecran apar dungi sau imagini ciudate, distorsionalte. In aceasta situatie pare sa fie nevoie de reballing chipset video
– observati ca laptopul porneste insa pe display nu apare nimic. Aici vorbim despre reballing chipset video de asemenea
– vedeti ca laptopul nu porneste sau se aprinde pentru foarte putin timp. Se inchid rapid sau isi da restart aproape instantaneu. Aici discutam despre reballing chipset video sau norhbridge
– in fine, observati ca usb-urile nu functioneaza sau dintr-o data intepenesc cnad incercati sa introduceti un dispozitiv in portul usb. Acum este vorba despre reballing southbridge

Exista laptopuri mai predispuse la astfel de defectiuni la nivel de cipset grafic?
Oarecum. Din experienta putem spune ca am vazut modele de laptopuri foarte predispuse la aceasta probleme. Pe forumurile de specialitate utilizatorii impartasesc opinii legate de modele de laptopuri care par sa fi plecat cu un minus din fabrica. Nu e usor sa numim anumite modele de laptopuri, dar se observa cu precadere ca laptopurile HP din anumite serii, cum ar fi Pavilion sau Acer sau MSi sunt mai predispuse la astfel de probleme.

Ce presupune de fapt operatiunea de reballing in centrul de reparatii laptop?
Termenul de reballing este complex si suna foarte tehnic. Asa si este. Intregul procedeu este extrem de solicitant, foarte tehnic, se realizeaza cu echipamente specializate si costisitoare, e nevoie de indemanare si experienta solida pentru rezultate remarcabile. Iata mai exact ce presupune operatiunea de reballing.

– prima da laptopul se desface si se curata
– placa de baza se scoate si tehnicianul identifica care este chipsetul cu probleme
– in continuare de dezlipeste chipsetul grafic defect cu echipamente speciale (in nici un caz home-made)
– se curata motherboard-ul si socketul de ramasitele de fludor ramase
– acum se incepe operatiunea propriu zisa de reballing a cipului video. Ce se intampla de fapt? Tehnicianul recreaza o matrice de bilute de fludor (pana la 1000 puncte de lipitura)
– se lipeste chipsetul video pe placa de baza, la fel folosind o statie specializata
– la final laptopul se monteaza la loc si se testeaza pentru rezultate

Pentru reparatii si reballing chipset grafic mergeti in centrul de reparatii laptop.

Write a comment