Salteaua ortopedica, anatomica, relaxa sau salteaua potrivita?

0

Salteaua, suportul pe care dormim, ne odihnim, a fost mult timp un accesoriu caruia nu i se dadea mare importanta din partea specialistilor. Cand vorbim de specialisti nu e vorba de fabricantii de saltele, ci de medici, adica de cei la care ajungem in caz ca avem probleme din cauza suportului pe care dormim. Stilul de viata modern, sedentar creste permanent numarul celor care au probleme cu coloana vertebrala. O mare parte din aceste probleme nu ar exista daca noi am alege sa dormim pe un suport potrivit, o saltea potrivita. In acest moment piata romaneasca de saltele este una in continua crestere, la toate capitolele, insa nu putem spune ca toti cei care isi cumpara o saltea noua fac alegerea potrivita.

saltele ortopedice

Cum alegem salteaua potrivita?
Pentru o alegere perfecta sau aproape perfecta, trebuie avut in vedere atat caracteristicile persoanei, adica greutate, varsta, pozitia in timpul somnului, dar si calitatea materialului din care este facuta salteaua, putem cumpara o saltea care teoretic poate corespunde cerintelor noastre, insa materialele din care este confectionata sa nu fie tocmai sanatoase.

Saltelele ortopedice, sunt saltele ferme, rigide, multe persoane aleg acest tip de saltea insa nu este o saltea potrivita pentru toti. In general pe o saltea rigida o persoana supraponderala va avea de suferit, un somn pe burta sau chiar pe lateral va exercita o presiune pe coloana. In general aceasta saltea se recomanda celor supli, care se simt bine pe un suport dur. Medicii recomanda saltele ortopedice persoanelor in varsta care se plang ca au dureri de spate, insa cu conditia sa nu fie supraponderali, iar pozitia pe timpul somnului sa fie pe spate sau lateral. De asemenea acest suport este recomandabil tinerilor chiar si copiilor, cu conditia sa nu fie vorba de kg in plus.

Saltele anatomice, aceasta categorie de saltele teoretic nu are contraindicatii, sunt produse care se muleaza dupa corp, insa si in aceste cazuri exista multe tipuri de produse, unele dintre ele fiind combinatii intre spume de diverse duritati, iar atunci cand materia prima nu este de calitate, o astfel de saltea poate dauna coloanei vertebrale. Cele mai bune saltele anatomice sunt cele care au ca strat superior o spuma memory, aceasta se va mula perfect dupa corpul nostru, astfel coloana se va mentine in pozitie normala.

Acest tip de saltea permite chiar si celor care au burta sa doarma pe burta, trebuie doar sa alegem grosimea stratului de memory in functie de proportiile corpului nostru. Stratul de memory trebuie sa fie potrivit,un strat prea mare poate crea un discomfort, ne afundam prea mult in saltea, astfel incat dimineata e posibil sa ne simtim obositi din aceasta cauza. Saltelele pe baza de memory au multe plusuri la capitolul comfort, pe langa aceasta este una din saltelele care ne protejeaza sistemul circulator periferic, astfel nu ne vor amorti asa de des anumite parti ale corpului.

Saltele cu arcuri, in acest moment exista doua categori de saltele care au la baza arcuri: cele clasice care nu sunt recomandate in niciuna din situatii si arcurile impachetate care in general sunt baza la saltele pe baza de spuma. Cele din urma pot fi ortopedice dar si anatomice, deci sunt recomndate in functie de categoria unde ne incadram.

Saltele, materiale mai putin recomandate
Prima categorie si cea mai des intalnita sunt saltele din arcuri clasice, incomode si total nepotrivite dar inca cele mai ieftine. Acest tip de saltea sta la baza multor probleme ale coloanei vertebrale. Saltele care au la baza cocos, este un produse relativ nou pe piata noastra, insa multi medici nu il recomanda. Aceasta din mai multe motive, stratul de cocos daca este folosit ca miez poate sa absoarba umezeala iar in timp zona va mucegai, fiind intre doua placi de spuma nu vom avea cum sa stim acest lucru. Mucegaiul este foarte periculos, mai ales in cazul copiilor. Un alt aspect negativ cand vine vorba de cocos este predispozitia multor persoane la alergii.

Dincolo de materia de baza din care este produsa salteaua, un rol foarte important in are husa saltelei. Mai exact e vorba de materialul din care este confectionata salteaua. O husa simpla trebuie evitata, pe o astfel de saltea se va transpira foarte mult. In cazul saltelelor care au mai multe straturi de spuma este necesar ca husa sa aibe o banda de aerisire. Husa detasabila este de asemenea un plus. Cel mai important aspect in alegerea saltelei o constituie proba, salteaua nu se cumpara dupa culoare, sau grosime, dincolo de caracteristicile descrise mai sus, noi trebuie sa ne simtim foarte bine pe o saltea.

Write a comment